13:23
Увійдемо до храму мистецтва

Увійдемо до храму мистецтва


Наказом управління культури і туризму Київської облдержадміністрації затверджено рішення Регіональної експертної ради щодо підсумків державної атестації: Баришівська дитяча музична школа «атестована з відзнакою». А це дає нові орієнтири в подальших планах у досягненні нових успіхів учнівського та педагогічного колективів.

У залі районного будинку культури – особлива тиша, адже зібралися в ньому вдячні шанувальники мистецтва.

Піднімається завіса – розпочинається звітний концерт Баришівської дитячої музичної школи величною композицією «Радій, благодатна! Прийшла весна-красна» у виконанні зразкового фольклорного ансамблю «Павонька».

Затим лунали твори класичної й сучасної музики, народні пісні, визнані кращими зразками духовної культури. У кожного музичного інструмента (фортепіано, баяна, скрипки, сопілки, саксофона) особлива мелодія звучання, та однак неповторно прекрасна, чаруюча. Полонили глядачів високою виконавською майстерністю танцювальні ансамблі,     виступи вокалістів.

Приємно, що школа знаходить підтримку баришівської громади, районної виконавчої влади та органів самоврядування. На святі були присутні заступник голови райдержадміністрації А.М.Семененко, заступник голови Баришівської районної ради В.М.Дудка, селищний голова В.В.Коцюрбій, які від щирого серця привітали викладачів школи, вручивши їм нагороди та цінні подарунки. Для успішної подальшої роботи від райдержадміністрації та районної ради колективу школи подаровано мікрофон.

Від районної жіночої ради по-материнськи щедро пригостила дітей голова ради С.П.Каліщук.

За твердженням композитора Михайла Чемберджі,       саме духовна вакцинація є основним захистом від будь-якої кризи. Особливо це стосується захисту дитини від впливу негативних емоцій і шкідливої інформації. Сьогодні як ніколи батькам не потрібно забувати про прекрасне – мистецтво. І дійсно, з впевненістю можна сказати, що в усіх дітей, які навчаються в мистецьких закладах, у процесі залучення до мистецтва – музичного, образотворчого, хореографічного, театрального –виробляються стійкість, оптимізм, упевненість у собі.

Колектив Комунального закладу Баришівської районної ради «Початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад Баришівська дитяча музична школа» турбується про те, щоб школа залишалася центром творчої діяльності, місцем естетичного розвитку дітей і осередком культури, який не тільки транслює, але й відтворює її. Організація діяльності навчального закладу дає сьогодні широкі можливості для формування багатогранної особистості. Школа дійсно задовольняє інтереси дітей та молоді у сфері культури, мистецтва, життєвої практики.

Звісно, не всі наші учні обирають музику чи танець своїм фахом, проте вони з задоволенням продовжують співати, грати, танцювати, беруть участь у діяльності різних творчих колективів. І головне, що вони стали духовно багатшими людьми, підтримують вогник любові до мистецтва, який «запалили» наші викладачі.

У школі працюють чотири відділи: хореографії та естрадного мистецтва, народних інструментів, музично-теоретичних та хорових дисциплін, фортепіанний відділ та клас струнно-смичкових інструментів. Різноманітність напрямків мистецької діяльності, спеціальностей, класів, інструментів свідчить про створення сприятливих умов для розвитку інтересів і здібностей учнів. За останні 5 років відкрито класи саксофону, академічного та народного вокалу, поновлено роботу класів бандури, скрипки, ударних інструментів, відкрито клас скрипки у селі Коржах.

Розмаїття дитячих колективів дає можливість для різнопланового інтелектуального і духовного розвитку дитини. Творчо співпрацюють колективи, які протягом багатьох років підтримують свої традиції: ансамбль сопілкарів «Дударик» (керівник – Г.І.Яременко), зразковий танцювальний ансамбль «Дивоцвіт» (керівник – О.Г.Головерда), зразкова               вокальна студія «Сузір’я» (керівник – Н.О.Деркачевська), зразковий фольклорний ансамбль «Павонька» (керівник – В.В.Назаренко), хоровий колектив (керівник – М.Л.Парубочий), з недавно створеними ансамблем народних інструментів, молодшим та старшим ансамблями скрипалів (керівник – Н.Г.Яременко), молодшим хоровим колективом «Веселі нотки» (керівник – Л.Й.Парубоча), ансамблем бандуристок (керівник – В.В.Назаренко). Висока виконавська майстерність учнів та колективів школи неодноразово відзначалася на обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах, різноманітних культурних заходах, що проводяться в Баришівському районі. Традиційні конкурси юних піаністів «Маестро» та юних бандуристів «Грай, моя бандуро!» свідчать про копітку роботу педагогічного колективу щодо популяризації фортепіанного та бандурного мистецтва. Мета конкурсів – розвивати в учнів уміння бачити та цінувати красу, зміцнювати почуття національної гідності, виховати національну свідомість дітей шляхом засвоєння української музичної спадщини, популяризації класичного музичного мистецтва. Участь у конкурсах активізує роботу «Клубу любителів класичної музики», членами якого є учні, батьки, викладачі та всі шанувальники прекрасного. Колектив школи планує організувати нові конкурси гітаристів, вокалістів, скрипалів.

Сьогодні школа – це не тільки окраса нашого селища, а й осередок духовного життя всієї Баришівщини.

Лише від 2008 року творчий колектив школи взяв участь у 133 концертних програмах та різних заходах місцевого, обласного, всеукраїнського, міжнародного рівнів.

Викладачі беруть активну участь у підготовці та проведенні гала-концерту переможців обласного конкурсу-фестивалю «Дебют». В.В.Назаренко, В.В.Радько – активні учасники та солісти народного хору РБК «Родина». О.Г.Головерда – учасниця народного аматорського танцювального ансамблю народного танцю «Пролісок», Н.Г.Яременко, О.В.Марчук – учасниці народного оркестру народних інструментів РБК.

Дитяча творчість сприяє відродженню української нації,         нерозривному зв’язку між минулим та сьогоденням. Представляючи свої творчі здобутки на обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах та фестивалях, наші учні відчувають радість від спілкування з прекрасним, знаходять нових друзів і своєю творчістю примножують культурні надбання нашого народу, усвідомлюючи себе часточкою великої української родини.

Міжнародний дитячий центр «Артек» – це справжня країна дитинства, де традиційно збираються найталановитіші діти України та багатьох зарубіжних держав. Дитячі колективи нашої школи стали учасниками та переможцями грандіозних свят і фестивалів: Міжнародного дитячого фестивалю «Із днем народження, Артек!», Міжнародного дитячого кінофестивалю «Артек», Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої та юнацької творчості «Наша земля – Україна».

Участь у різних номінаціях обласного фестивалю-конкурсу дитячої творчості «Дебют», обласному дитячо-юнацькому конкурсі  виконавців сучасної естрадної пісні «Калиновий дзвін», «На струнах веселки», фольклорно-етнографічному огляді-конкурсі «Онуки полянські» ім. П.П.Чубинського, Всеукраїнському фестивалі дитячої творчості «Пісенний сад», телевізійному конкурсі «Крок до зірок», Всеукраїнському фестивалі сучасної естрадної пісні і танцю «Київський дощ», «Весняні ластівки», «Золоті лелеки», «Жемчужный рай», Всеукраїнському конкурсі бандуристів «Кобзареві джерела», фестивалі карнавальних ігор «Перлина Чорного моря», Всеукраїнському конкурсі вокальної творчості «Весняні наспіви», регіональному конкурсі юних піаністів Олени Вериківської, Всеукраїнському конкурсі «Нові імена України», Міжнародних конкурсах-фестивалях: «Созопольська панорама», «Морська мушля», «Срібна янтра», «Нота по нота» (Болгарія), «Казкова Ялта», «Таланти Каунаса» (Литва), «Весна танцює», «Чорноморський зорепад», «Золота осінь Славутича», «Музична парасолька», «АRT-BOMB» – свідчення високого результату педагогічного й учнівського колективів.

Без творчих зв’язків, тісної співпраці з різними колективами і людьми мистецтва ніхто не матиме вагомих результатів. До нас із творчими візитами приїздять студенти й викладачі Київського інституту музики ім.Р.М.Глієра, Національного університету культури і мистецтв, учасники дитячого хору, створеного при Іонінському монастирі.

Справжнє задоволення приносить нам спілкування з випускником школи композитором Романом Колядою, який займається активною концертною діяльністю. Радує, що наші випускники продовжують навчання у вищих навчальних закладах: Київському інституті музики ім.Р.М.Глієра, Національному педагогічному університеті ім.М.Драгоманова, Національному університеті культури і мистецтв, Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв, Національній музичній академії ім.П.І.Чайковського, Чернігівському музичному училищі, Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті ім. Григорія Сковороди. Приємно бачити наших вихованців у складі творчих колективів: Юрій Бадун – артист, лауреат Міжнародної премії ім.Г.Сковороди, учасник квартету «Явір» та соліст ансамблю пісні і танцю Збройних сил України, Олександр Лозбін – учасник хорового колективу Збройних сил України, Антон Кармазін – викладач Київського інституту музики ім.Р.М.Глієра.

Педагоги школи проводять копітку роботу із учнями у класах, навчаючи їх грі на музичних інструментах, співу в хорових колективах, вокальних та інструментальних ансамблях, мистецтву танцю, розуміти доцільність своєї справи. А формуються вони як музиканти, співаки, танцюристи під час виступів. Сценічна підготовка майбутніх артистів починається на місцевих сценах, на звітних концертах школи.

Не став винятком і звітний концерт нашої школи, який пройшов у районному будинку культури. Високе мистецтво демонстрували переможці районних, обласних і міжнародних конкурсів, а також і ті учні, які вперше вийшли на районну сцену. Звучали твори світової класики, української народної та сучасної музики. Розмаїття нового репертуару, сценічних костюмів, хореографічних постановок підтвердили, що колектив школи перебуває у постійному пошуку, педагоги щедро передають професійне вміння вихованцям, вірять у їхній талант і те, що майбутнє наших дітей буде світлим і радісним.

Н.Деркачевська,
директор БДМШ
Фото В.Оначука
Переглядів: 1437 | Додав: Alex | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]